vrijdag 26 mei 2017

Tot grote hoogte

Vandaag stijgen we tot grote hoogte.
Dat geldt alleen niet voor de hoogte van de bergen, maar dat maakt de dag niet minder pittig.

Temperatuur
We waren al tevreden over de weergoden, maar vandaag halen ze alles uit de kast. Uiteindelijk is het in de loop van de middag 35C ( gemeten in de schaduw, fietsend in de zon durven we niet te meten).

Stijgingspercentages
De klimmen zijn vandaag niet zo lang, maar de hoogteverschillen mogen er wel zijn. En op de kleinere wegen in de route wordt de weg naar de top meestal via een korte weg afgelegd: dat betekent een helling van > 10%.

Henk en Gerard rijden de Marie-Blanque, de Col d'Ichere, de Col de Lie en de golvend oplopende weg naar Larrau. Meep volgt met de auto en rijdt ze op de Ichere tegemoet, om vervolgens samen naar de cola in Arette te rijden. 

Onze rit eindigt in Larrau op ruim 600m hoogte, aan de voet van de 'verschrikkelijke' Bagargui en Burdinchurutcheta. Dat is morgen het ochtendmenu voor Gerard en Meep.
We hebben morgen een wat langere rit (ruim 100km), zodat we beurtelings een deel met de auto doen. Zo fietst iedereen ca. 70 km en is onze laatste halte dichtbij de Atlantische kust (Golf van Biskaye).
Gelukkig lijkt het morgen 5C koeler en droog te blijven.
Op allerlei manieren zijn we al bezig met de dag van morgen: kaart routebeschrijving, wassen, eten en drinken, fietsonderhoud, internetten etc. 

Onderweg geniet ik van het landschap, van ruig tot lieflijk. Opvallend vind ik de vele landerijen. Dat betekent bij dit weer ook overal actieve boeren en boerinnen: hooien! Ik krijg even zin om af te stappen en te gaan helpen, maar ik geef toch niet toe aan dat jeugdsentiment, want hoe leg ik dat uit aan de Franse boeren?

Als er al het idee zou bestaan dat we een (fiets)vakantie hebben, komen we er nu wel achter dat deze 3 fietsende pensionado's hard moeten werken. Maar, houden we onszelf en de anderen voor, we mogen niet klagen. En dat doen we ook niet.
Maar na 2 weken verlangen we ook weer naar thuis, naar onze echtgenotes en naar het comfort van onze huizen. 

In die 2 weken is er nog geen onvertogen woord gevallen, dus vind ik het wel een keer tijd voor een ruzie. Maar Gerard maakt daar alleen grappen over en Henk doet er niet aan mee. Hij ziet daar het nut niet van in, dus trekt hij zijn eigen plan. 
Maar om dat nu een dieptepunt te noemen . . . . 

Statistiek: 85 km en 1.800 hm

Meep


Geen opmerkingen:

Een reactie posten